Monthly Archives: juni 2015

2e Repair Cafe 10 oktober 2015

 

 

 

repaircafé

 

Zaterdag 10 oktober ging het 2e Repair Café door in De Zevenster te Tervuren.
Het ging er weer gezellig aan toe. Elektrische apparaten kregen een nieuw leven, messen werden geslepen en fietsen gerepareerd.  Er werd ook gestikt en genaaid. Computers werden in orde gezet. We danken de reparateurs voor hun vrijwillige hulp. zij voerden samen een 50-tal herstellingen uit. Meer dan 100 mensen brachten een bezoekje. Transitie verzorgde een aantal workshops.
Het volgende Repair Café gaat door op zaterdag 19 maart 2016.   kwb, Femma en Transitie heten jullie van harte welkom.

 

 

 

 

 

RC-logo2014-TERVUREN (2)

Het 2e Repair Cafe gaat door op 10/10/2015 in de Zevenster (AC) markt 7A te Tervuren

Kwb, Femma & Transitie Tervuren
Herstellen in plaats van weggooien is de beste oplossing voor het milieu én voor je portemonnee. Handige vrijwilligers helpen bij de herstelling van kleding, computers en printers, kleine elektrische apparaten en meubels, fietsen, ritsen….. Je kan er ook botte messen laten slijpen.

Je bent ook van harte welkom voor een drankje of een stuk taart.

Laten herstellen is gratis, je betaalt enkel de kostprijs van het herstellingsmateriaal.

Za 10/10 van 14 tot 17u
Gratis toegang

De Zevenster (administratief centrum)

Wat kan je laten herstellen? Naaien

Wel: Kleine herstellingen (vb losse naad) en naaiwerk (vb rok of broek inzomen of inkorten), raad vragen over herstellingen.
Niet: naaiwerk dat veel tijd vraagt (vb rits in rok of broek vervangen). Indien er niet veel ‘klanten’ zijn voor naaiwerk, kan dit eventueel wel. (voor het vervangen van een kleine rits, moet de kapotte rits al verwijderd zijn en een passende rits worden meegebracht)
Ritsen
Een kapotte rits vervangen is een groot werk, bvb een kapotte rits van een jas. Het is bovendien niet goedkoop. Sommige problemen kunnen echter vrij simpel worden opgelost door onze ritshersteller.

Elektrische toestellen
Wel: kleine, draagbare toestellen Niet: microgolfoven, grote toestellen

Het is mogelijk dat er slechts iets kleins stuk is dat ter plaatse kan hersteld worden, voor zover er geen vervangstukken nodig zijn. De herstellers van het Repair Café beschikken niet over vervangstukken voor de grote diversiteit aan toestellen. Vaak kunnen ze wel vaststellen wat er scheelt, zodat u weet wat u (elders) kan laten herstellen. Ze kunnen u ook advies geven of het nog de moeite loont een toestel te laten herstellen.
(Kapotte toestellen kunnen niet ter plaatse worden achtergelaten)

Messen slijpen
Wel: messen voor huishoudelijk gebruik Niet: tuingereedschap
Bij het eerste Repair Café was er veel vraag om messen te laten slijpen. Op drukke momenten is het mogelijk dat u maar een klein aantal messen kan laten slijpen (om vervolgens opnieuw uw beurt af te wachten als u er nog meer wilt laten slijpen).

Fietsen
Wel: lekke band plakken, nieuwe band steken, remmen en lichten nakijken en herstellen (tenzij specifieke wisselstukken nodig zijn), diagnose van problemen voor herstelling door professionelen
Niet: herstellingen met wisselstukken, wielen rechtzetten…..

Computers
• software problemen: diagnose van probleem, systeemconfiguratie (Mac, Linux, Windows, Androïd), installatie van programma’s met licentie of open source, testen malware of antivirus, back-up maken (USB of HDD meebrengen), update Windows 10 (demo), internet configuratie
• hardware: PC toren, recuperatie van gegevens van harde schijf (externe schijf meebrengen), laptop (diagnose, harde schijf…), tablet, scanner, printer, digitale camera, digicorder, dvd- lezer
• advies bij aankoop, eerste diagnose Hout

Kleine meubels en voorwerpen (vb loszittende stoel lijmen)
Bij het Repair Café van maart bleek er een grote toeloop tussen 14 en 15 uur. Als u niet te lang wilt wachten, komt u beter wat later. We raden u aan om tijdens het wachten een kijkje te gaan nemen op de fabricoleermarkt georganiseerd door Transitie, of even tijd te nemen voor een drankje en versnapering.
Van harte welkom mét of zonder kapotte spullen!

http://kwbtervuren.be/repaircafe/Documents/info_herstellingen.pdf

foto van Kwb Tervuren.

http://www.kwbtervuren.be/repaircafe/